Weide

Voor goede grasgroei is er vocht nodig, maar er mag ook geen wateroverlast zijn. In natte weiden is er niet alleen risico voor vertrapping van de grasmat met minder groei en minder goede grassen tot gevolg. Maar er is ook nog een gevaar voor leverbotbesmetting welk door de aanwezigheid van de kleine poelslak wordt verspreid.
Als er regelmatig wateroverlast is kunnen we best draineren, maar dat is een zware investering.
 
Gras is voor de schapen het meest vitale element. De kwaliteit van het gras is naast de grootte van het weiland en het het graslandgebruik een alles bepalende factor bij het bepalen van het mogelijke aantal schapen.  Daarom besteden wij er de nodige zorg aan, want de ene weide is de andere niet.
Voor schapen mag de weide niet zo energierijk zijn als bijvoorbeeld voor koeien. Bovendien bijten schapen net als paarden het gras ook veel korter af. Het is dus aangeraden een gepast grasmengsel te gebruiken om te komen tot graasland met een lager eiwitgehalte én met een laaggroeipunt.
 
Onkruidbestrijding
Waar mogelijk gebeurt dit mechanisch, d.w.z. met de hand. Toch is het gebruik van herbiciden niet steeds uit te sluiten. Dat heeft spijtig genoeg voor gevolg dat we geen heilzame kruiden in het grasmengsel kunnen opnemen, deze verdwijnen immers eveneens bij de chemische bestrijding van de ongewenste kruiden; Net als de klavers die voor de natuurlijke stikstofproduktie nuttig zijn, sowieso is een gewenste hoeveelheid klaver altijd moeilijk in de hand te houden.
 
Aantal dieren? Schapen houden van kort gras !
De gekende vuistregel "1 koe = 7 schapen" geeft 20 schapen per Ha. In de praktijk is de stelregel echter 14 volwassen ooien + jaarlijkse lammeren per Ha.
Houd er echter rekening mee dat naast de beschikbare oppervlakte, ook de kwaliteit van het gras in combinatie met de bemesting ervan een grote rol speelt, alsook het graslandgebruik en de eventuele bijvoedering. Met andere woorden, houden we onze Barbados Black Belly op één grote standweide of laten we ze grazen op wisselende percelen, het zogenaamde omweiden; en combineren we het grazen met maaibeurten (voor wintervoeding), waardoor de grasmat van het beschikbare perceel voor opname van de dieren ook steeds optimaal is.
 
Omdat schapen van kort gras houden is het in ieder geval aangewezen om de grootte van de percelen en/of het koppel zo te kiezen dat er geen lang en zeker geen oud gras ontstaat.
 
Omweidingssysteem
Wij hebben onze 2 Ha weide opgedeeld in 6 percelen. Afhankelijk van het seizoen, kunnen we om de 3 tot 4 weken van perceel wisselen. Dat is ook gunstig voor het counteren van de maagdarmparasieten.
Barbados Black Bellys zijn geen selectieve grazers, ze houden van jong bladrijk gras, dat ze kort afgrazen maar ook oud stengelig gras versmaden ze niet.
 
Maagdarmparasieten
Bij schapen zijn de maagdarmparasieten de meest verspreide belagers. De wormen in de ingewanden leggen eieren die met de mest afgevoerd worden, waaruit zich vervolgens larven ontwikkelen die zich aan het gras vasthechten en finaal bij het grazen terug binnen worden genomen. De meest kritische periode loopt van april tot november, met een piek in augustus.
Naast het ontwormen bestaat de preventie vooral uit regelmatig wisselen van perceel. Wij wisselen in principe om de 3 tot 4 weken van perceel. Dat betekent dat de overige percelen ongeveer 6 tot 8 weken kunnen rusten.
 
Bijvoedering
Behalve tijdens het opstallen is bijvoederen tijdens het weideseizoen niet nodig. Bij stagnerende grasgroei, op het einde van het weide seizoen, is dit soms wel nodig.
Bijvoederen vermindert ook het animo om te weiden, waardoor ze dan langer op een perceel kunnen blijven